+381 (0)24/554-635 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Održana tribina „Zaustavimo nasilje“

03.11.2014.godine Novosti VŠJ Subotica

U čitaonici Gradske biblioteke u Subotici 31.10.2014. godine održana je tribina pod nazivom "Zaustavimo nasilje" u okviru koje je predstavljena monografija "Seksualno zlostavljanje dece - kriminološki i krivičnopravni aspekti" autora prof. dr Zorana Pavlovića.

Tribina je organizovana od strane akreditovanog subotičkog odeljenja Pravnog fakulteta i Gradske biblioteke u Subotici.
Na tribini „Zaustavimo nasilje“ bilo je reči o sveprisutnijem nasilju u raznim oblicima, primeni zakona iz ove oblasti u praksi, kao i mogućnostima unapređenja prevencije kao ključnog faktora u smanjenju nasilja uopšte. Nasilje nad decom se posebno ističe, jer predstavlja sociološki, kriminološki, zdravstveni i svakako krivičnopravni problem izuzetnog značaja. Učestalost, teškoće u otkrivanju, posledice koje data ponašanja ostavljaju na neposredne žrtve, kao i anksioznost koja se pobuđuje kod javnosti spoznajom da se nije uvek lako zaštiti od nasilnika, svakako postavljaju neodložne zahteve obuhvatne preventivne reakcije, kako na individualnom, tako i na širem društvenom nivou, u kom kontekstu je i organizovana tribina kao oblik socijalno odgovornog ponašanja.
Mirjana Tatić, psiholog u Službi za zaštitu dece i mladih Centra za socijalni rad grada Subotice istakla je da je osnovni problem u tome što se  Služba za zaštitu dece i mladih Centra za socijalni rad suočava sa velikim brojem problematičnih slučajeva. Na tribini je govorila i Livija Panić Miletić, zamenik Osnovnog javnog tužioca u OJT Subotica, prisutnima je objasnila proceduru postupanja od momenta kada tužilaštvo dobije slučaj, pri čemu je skrenula pažnju da se u sudskoj proceduri poseban naglasak stavlja na što manji broj uzimanja izjava od žrtve nasilja kako bi se maksimalno zaštitile od ponavljanja proživljavanja traumatičnih situacija. Međutim, davanje izjava u istražnom procesu je multiplikovano, te je potrebno maksimalno smanjiti broj potrebnih davanja iskaza, svesti sekundarnu viktimazaciju žrtve na minimum. O samom sudskom postuku u slučajevima u kojima je prisutno nasilje nad maloletnicima, prisutni su imali priliku da čuju od Milene Radivojev i Biljane Stoparić, sudija Višeg suda u Subotici. Bez obzira na svu težinu postupaka, u stvarnosti bi trebalo dozvoliti sudu da svoje odluke donose bez pritiska i uticaja javnosti na njih.  Dr Duško Špirta, psihijatar u Opštoj bolnici Subotice I prof. dr Zoran Pavlović govorili su o tretmanu koji je potreban ne samo žrtvama nego i počiniocima.  U vezi sa navedenim prof. dr Zoran Pavlović, šef krivočnopravne katedre Pravnog fakulteta naglasio je potrebu za uvođenjem nove mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja izvršilaca krivičnih dela protiv polnih sloboda, jer je zabeležen veći broj povratnika u krivičnim delima sa elementima seksualnog nasilja, te je vrlo važno da se blagovremeno radi na psihološkoj pripremi i individualnoj analizi pre povratka počinilaca ovakvih dela u društvo posle odslužene kazne u penalnoj ustanovi.
Prof. dr Zoran Pavlović je kroz nekoliko primera iz prakse ukazao na postojanje neusklađenosti propisa odnosno zakona sa Ustavom, drugim rečima da bi trebalo zaista da profunkcioniše sistem zaštite, a ne da se uspostavljaju pojedinačna rešenja, od kojih su neka u praksi takoreći nesprovodiva, a druga se ponavljaju i preklapaju. Takođe, profesor je istakao da bi i u Srbiji, po uzoru na pojedine razvijene zemlje EU, kao što su na pr. Kraljevina Španija, Republika Portugal ili Mađarska , kod krivičnih dela gde su učesnici maloletna lica trebalo spustiti granicu krivične odgovornosti na 13 ili čak 12 godina starosti.  
Tokom tribine gosti tribine su osvrnuli osvrnuli na svakodnevne primere nasilja u raznim oblicima, od seksualnog preko porodičnog, vršnjačkog pa sve do mobinga, odnosno zlostavljanja od strane nadređenih osoba. Pored fizičkog tu je i sveprisutnije psihičko nasilje koje se takođe pojavljuje u raznim oblicima. Svi prisutni su se složili da je vrlo važno raditi na prevenciji koja podrazumeva identifikaciju i evidentiranje počinilaca pre svega počinilaca krivičnih dela protiv tela i života, kao i  protiv polnih sloboda, odnosno fizičkog nasilja i seksualnog zlostavljanja, ističući da je potrebno da društvo i nadležne institucije posvete maksimalnu pažnju pre svega žrvama, ali i počiniocima kako bi se smanjio broj takvih dela. Prof. dr Zoran Pavlović je između ostalog istakao da postoje određeni mehanizmi koji treba da se doslednije primenjuju kako bi se ovakve situacije prepoznale na vreme i kako bi se blagovremeno sprečila zlostavljanja i sugerisao da je investiranje u povećanje kapaciteta socijalnih službi  deo prevencije koja predstavlja dobro rešenje koje dugoročno daje dobre rezultate. Istovremeno, naglasio je potrebu da se školski pedagozi i psiholozi moraju mnogo više zajedno sa nastavničkim kadrom angažovati u funkciji prevencije i rada sa decom kao najvulnerabilnijom kategorijom stanovništva od svih oblika nasilja.
Stvarna zaštita žrtava, a među njima naročito dece zahteva sveobuhvatnu strategiju koja neće biti demagoške prirode, sačinjena i prisutna samo u dokumentima. Devijantna seksualnost nije nešto što se može potisnuti strogim zakonskim rešenjima, niti će povećane zakonske kazne per se predstavljati posebno efikasno sredstvo odvraćanja nasilnika. Priroda nasilja, a posebno seksualnog nasilja nad decom je izuzetno složena i zato zahteva sekvencijalno delovanje koje mora bez izuzetka  obuhvatiti i dete, i porodicu, nasilnika, užu i širu okolinu, društvene vrednosti i stavove, a činjenica je, ne i na poslednjem mestu kvalitetna zakonska rešenja, kao krajnje sredstvo zaštite. Ta rešenja ne treba da budu dobra samo u nameri, već i u njihovoj formi, sadržini i realizaciji.

logo