+381 (0)24/554-635 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

MEĐUNARODNI KONGRES „LJUDSKA PRAVA I ŽIVOTNA SREDINA“ u ogranizaciji Instituta za globalno razumevanje američkog Univerziteta "Monmut" iz Nju Džerzija

08.04.2021.godine Konferencije

Kongres „Ljudska prava i životna sredina“ u ogranizaciji Instituta za globalno razumevanje američkog Univerziteta "Monmut" iz Nju Džerzija održan je od 25. do 27. marta 2021. godine putem aplikacije Zoom. Kongres je okupio veliki broj stručnjaka u oblasti zaštite ljudskih prava i životne sredine iz Kanade, Kolumbije, Indije, Republike Kirgistan, Norveške, Republike Srbije, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

Kongres je otvorio američki kongresmen Frank Palone (Frank Pallone, Jr. (NJ-06)), nakon čega je uvodno predavanje održao Predsednik Univerziteta "Monmut" iz Nju Džerzija profesor Patrik Lih (Patrick F. Leahy).

Prodekan za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, doc.dr Marijana Mladenov, je izložila rad na temu „Pravo na pristup bezbednoj vodi za piće i sanitaciju na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima“. U svom izlaganju doc. dr Marijana Mladenov je predstavila osnovne standarde ostvarivanja ljudskog prava na bezbednu vodu i sanitaciju na osnovu jurisprudencije Evropskog suda za ljudska prava, nakon čega je usledila diskusija o širem kontekstu ostvarivanja navedenog prava, kao i o mogućnostima zaštite i uživanja prava na odgovarajuću životnu sredinu.

logo