+381 (0)24/554-635 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Gostovanje prof. dr Zoran Pavlovića, šefa krivičnopravne katedre na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u emisiji ,,Stepenik'' na Radio Beogradu 2.

03.02.2020.godine Novosti

Svako je bar jednom u životu bio diskriminisan zbog toga što je drugačiji od onog ko diskriminiše. Mnogi ljudi, nažalost, trpe i nasilje. O tome u knjizi „Viktimizacija kroz životne cikluse" piše Zoran Pavlović sumirajući dugogodišnja iskustva na poslovima javnog tužioca, profesora prava i pokrajinskog zaštitnika građana.

O nekim vidovima nasilja dosta se piše i govori, pre svega nasilja nad decom, ženama, vršnjačkom nasilju. Profesor Pavlović ovim temama pridružuje i nasilje nad trudnicama i porodiljama, nad osetljivim grupama (osobe sa smetnjama ili one koje pripadaju posebnim etničkim grupama), obolelima od HIV-a ili hepatita C, licima lišenim slobode i nasilje nad starijim osobama. Neke od ovih grupa nisu vidljive u javnosti. Pišući o njihovoj viktimizaciji, prof. Pavlović im daje glas i pokreće diskusiju i o njihovim pravima.

Knjigu „Viktimizacija kroz životne cikluse" objavili su Službeni glasnik i Institut za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu, a prof. dr Zoran Pavlović gost je današnjeg Stepenika.

Autor i voditelj: Svetlana Jajić

logo