Prijava Registracija

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Kreirajte nalog

Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
Ime *
Korisnik *
Lozinka *
Verifikuj lozinku *
Email *
Verifikuj email *
Captcha *
07 decembar 2017 | Novosti

U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe 06.12.2017. godine održana je promocija knjige ,,Bezbedno rukovanje pištoljima i revolverima’’, namenjena građanima koji nisu profesionalci angažovani u vojsci i policiji, autora doc. dr Ace Ranđelovića i dr Nenada Komazeca. 

Prof. dr Mirko Kulić, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, imao je uvodnu reč, napomenuvši da se veliki broj krivičnih dela izvrši upravo upotrebom oružja stoga je potrebno da naši studenti budu upoznati sa elementarnim svojstvima, bezbednim rukovanjem i načinom nabavke oružja gde postoje diskreciona ovlašćenja, kojim naše društvo preduzima mere da se oružje koje je u posedu građana, čuva na bezbedan način.
Doc. dr Valentina Čizmar govorila je o knjizi sa etičko-filozofskog i sociološkog aspekta gde se dotakla i stanovišta psihologije rada, odnosno inženjerske psihologije. ,,Potreba za ovakvim štivom javlja se i usled toga što savremeni sistem poslovanja ukazuje da različiti aspekti dolaze u područje mogućih opasnosti, pa moderno poslovanje zahteva da svaka institucija formira, kao obaveznu, jedinicu koja se bavi obezbeđivanjem ljudi i objekata’’ – napominje doc. dr Valentina Čizmar.
Doc. dr Aca Ranđelović, autor knjige, prilikom svog obraćanja studentima istakao je: ,,Osnovno pravilo je da se krajnje ozbiljno postupa sa oružjem, da se poznaje procedura korišćenja i upotrebe, dok zakonske osnove regulišu šta je rukovanje a šta upotreba oružja’’. Cilj autora je da se utiče na svest građana, svakog pojedinca koji poseduje ili je u situaciji da dođe u dodir sa pištoljem, o značaju rukovanja, čuvanja i održavanja kao i same upotrebe i posledicama koje mogu doneti rukovanjem oružja.
Rade Repić, bivši komandir u Posebnim jedinicama policije i stručnjak iz pomenute oblasti, istakao je značaj ovakvog priručnika, gde su obrađena tri pištolja i jedan revolver, domaće proizvodnje.
Studenti Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe su sa izuzetnim interesovanjem postavljali pitanja autoru knjige, dok je doc. dr Aca Ranđelović želeo da čuje i njihovo mišljenje na ovu temu.

Promocija knjige ,,Bezbedno rukovanje pištoljima i revolverima’’

20 novembar 2017 | Novosti

V.f. predsednika Višeg suda u Šapcu Miroslav Alimpić održao je 20.11.2017. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, tribinu pod nazivom ,,Stanje u pravosuđu posle uvođenja tužilačke istrage’’. 

Zakonik o krivičnom postupku koji je počeo da se primenjuje pre četiri godine bio je glavna tema tribine. ,,Po starom Zakoniku o krivičnom postupku sud je imao obavezu da utvrdi materijalnu istinu, a sada je to klasični adverzijalni krivični postupak gde stranke dokazuju svoje tvrdnje.’’- ističe Miroslav Alimpić.
Napravljeno je poređenje kontinentalnog i anglosaksonskog prava, gde je gost predavač podelio svoje profesionalno iskustvo kada je sa delegacijom iz Srbije, učestvovao na suđenju gde se primenjivao upravo anglosaksonski tip prava, koji se po mnogo čemu razlikuje od pravnog sistema primenjenog u našoj zemlji. Gospodin Alimpić govorio je o svom radu na suđenju za ratne zločine na Ovčari u Haškom tužilaštvu, gde je radio kao istražni sudija specijalnog Suda.
Kada je reč o priznanju okrivljenog, naše krivično procesno pravo za krivično delo može da napravi sporazum o priznanju što predstavlja pismenu saglasnost volja javnog tužioca, na jednoj strani, i okrivljenog i njegovog branioca, na drugoj strani, kojim okrivljeni svesno i dobrovoljno u potpunosti priznaje jedno ili više krivičnih dela koja se tereti krivičnom prijavom. ,,Ovi sporazumi su za državu i tužilaštvo korisni, jer na taj način može da dobije podatke iznutra, kako je funkcionisalo recimo kriminalno udruženje.’’ – ističe sudija Alimpić.
Na kraju gostujućeg predavanja studenti su postavljali pitanja iz stručnih oblasti, dok je v.f. predsednika Višeg suda u Šapcu, Miroslav Alimpić pozvao studente da prisustvuju na jednom od suđenja u Osnovnom ili Višem sudu u Novom Sadu.

Miroslav Alimpić

   

06 decembar 2017 | Novosti

U ime Pravnog fakulteta za privredu i pravosudje, doc.dr Nenad Bingulac i asistenti mrs. Tanja Praštalo, mrs. Marija Sojević i mrs. Maja Subotin, a u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija, omogućili su studentima druge godine organizovanu stručnu posetu Okružnom zatvoru u Novom Sadu, sa ciljem da se unapredi i upotpuni teorijska nastava i usvojena znanja iz predmeta Prekršajno pravo.

Pored detaljnog upoznavanja strukture organizovanja i rada ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, domaćin, prof. dr Aco Bobić je studente upoznao sa svim značajnim pitanjima koji se odnose konkretno na Okružni zatvor u Novom Sadu. Studenti su imali privilegiju i mogućnost ne samo da posete pojedine objekte u okviru Zatvora, već i da razgovaraju sa licima na izdržavanju kazne i da se na neposredan način uvere o postignutim efektima ove sankcije posmatrano kroz korelaciju sa izvršenim krivičnim delom.

Na osnovu novih saznanja i sagledavanja fragmenta vremena ,,sa druge strane zida" studenti su imali više pitanja koja su detaljno razmotrena i obrazložena od strane prof. dr Ace Bobića u diskusiji neposredno nakon posete.

24 novembar 2017 | Novosti

Osmo po redu takmičenje u besedništvu, pod nazivom „Govori da te vidim ko si“ (Sokrat), održano je u četvrtak, 23. novembra 2017. godine, u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. I ove godine publika je pored beseda studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu imala priliku da čuje i besede maturanata koji dolaze iz novosadskih gimnazija: „Isidora Sekulić“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Laza Kostić“.

Maturanti su se takmičili u kategoriji slobodna tema, dok su studenti govorili na temu „Tajna čovečijeg života nije u tome da samo živi, već u tome zašto živi“ - Dostojevski.
Nakon što su takmičari izveli svoje besede, žiri u kome je bilo šest članova: glumice Srpskog narodnog pozorišta Sanja Mikitišin i Danica Grubački, prodekan za nauku, kvalitet i razvoj na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu prof. dr Milan Počuča, prof. emeritus dr Aleksandar Radovanov, prof. dr Milorad Bejatović i predsednik žirija dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu prof.dr Marko Carić, odlučio je da je svoju besedu među maturantima najbolje izvela učenica gimnazije „Laza Kostić“, Ines Savuljić dok je titula najboljeg govornika među studentima pripala apsolventu Nemanji Čekiću. Pobednik u kategoriji maturanata je osvojio putovanje u Milano za dve osobe, dok je pobednik u kategoriji studenata osvojio 30% popusta na školarinu za tekuću godinu na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu.
Manifestaciju je uveličao Porodični kvartet. Nakon završetka manifestacije upriličen je koktel za sve zvanice.
Po rečima organizatorke takmičenja, doc. dr Marijane Mladenov, cilj održavanja ovog takmičenja jeste da se mladim ljudima ukaže na neophodnost uverljive verbalne komunikacije i značaj koju veština govorništva ima u svakodnevnom životu. Predsednik žirija prof. dr Marko Carić istakao je da su pobednici imali izuzetno ubedljiv nastup i da su ih je ostalih takmičara izdvojila i odlična obrada teme.

TAKMIČENJE U BESEDNIŠTVU NA PRAVNOM FAKULTETU ZA PRIVREDU I PRAVOSUĐE U NOVOM SADU

pretprijava
online-prijava

 

banner-moodle

Kursevi VSJ Subotica

Pisanje pravnih akata

Pisanje pravnih akata

Rukovodioci kursa: Vidaković Vukica PR Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici Majlat Boris Asistent Cvijanović Srđan Asistent Spec...

Pročitajte više

 

Studijski programi od 2014/15.

Download