+381 (0)24/554-635 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

INOVACIONI FORUM SRBIJA-FRANCUSKA POD NAZIVOM “INOVATE FOR PANET: PLAY GREEN”

05.04.2024.godine Novosti

Inovacioni forum Srbija–Francuska pod nazivom "Inovate for planet: Play Green" održan je 3. i 4. aprila 2024. godine u Palati Srbija, na kom je učestvovao i prof. dr Milan Počuča, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, kao zamenik predsednice Odbora za akreditaciju naučno-istraživačkih organizacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

Prisustvo na forumu iskoristio je za korisne razgovore sa pomoćnicom ministra nauke, dr Marinom Soković, generalnom direktorkom Fondacije Tempus Marijom Filipović Ožegović i prof. dr Marijom Stanić, dekanicom Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Kragujevcu.

Treći srpsko-francuski inovacioni forum je okupio predstavnike akademske zajednice i naučnih instituta iz obe zemlje, zatim privatnog sektora i startap zajednica Srbije i Francuske, njih oko 350.

„Ovde su i studenti iz Kragujevca koji su na Hakatonu, odnosno takmičenju dobili prvu nagradu za rešenje u vezi sa recikliranjem i pametnim korišćenjem kišnice. To je lep primer i nadam se da će njihov proizvod završiti i na tržištu i tako doprineti da vodu koja pada recikliramo i koristimo na razne načine“ istakla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Prema njenim rečima osnovna tema foruma bila je kako da se izborimo sa jednim od najvećih izazova sa kojima se sada suočavamo, a to je kako da budućim generacijama planetu zemlju ostavimo u boljem stanju nego što smo je zatekli.

„Izlaz je u zelenim rešenjima, a za to su nam neophodne dobre inovacije“ ocenila je ona.

Forum je organizovan od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ambasade Francuske u Beogradu u saradnji sa Fondacijom Tempus, Francuskim institutom i French tech Beograd.

logo