+381 (0)24/554-635 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Sajam obrazovanja ispunio očekivanja učenika

24.05.2019.godine Novosti VŠJ Subotica

Fiskulturna sala Tehničke škole "Ivan Sarić" je bila ispunjena osnovcima i srednjoškolcima koji su, idući od jednog do drugog štanda, prikupljali sve neophodne informacije kako bi se opredeli za naredni korak ka svom životnom pozivu. Kažu da im je Sajam od velike koristi, jer na jednom mestu mogu da se upoznaju sa ponudom škola i profesorima, te da na osnovu utisaka sastave listu želja.

Pored srednjih, na Sajmu su se predstavile Visoke škole i fakulteti u Subotici i okolnim gradovima. Prema rečimaprof. dr Zlatka Čovića, pomoćnika direktora Visoke tehničke škole strukovnih studija, interesovanje srednjoškolaca je iz godine u godinu sve veće, naročito u poslednje tri, otkako su shvatili da su inženjerske i tehničke struke veoma tražene.

-Najpopularnije su informatika i mehatronika, a posle toga elektrotehnika i mašintvo. Visoka tehnička škola ove godine planira da upiše 220 studenata, a budućim brucošima bih poručio da ukoliko još uvek nisu sigurni za šta da se odluče, da izaberu tehničke struke, jer one obezbeđuju dinamičan i dobro plaćen posao nakon završetka studija- savetovao je prof. dr Čović.

Nekoliko godina unazad, na Sajmu učestvuje i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu u Subotici, a kako je objasnioSrđan Cvijanović, menadžer fakuteta, Sajam je idealno mesto za razmenu iskustava, saveta i kritika među kolegama, a sve u cilju poboljšanja obrazovnog sistema.

-Pravni fakultet je predstavio Opšti pravni studijski program, koji je akreditovan za 100 studenata po godini, a osim toga, predstavili smo i naše stipendijske programe, jednu koja obuhvata celokupno školovanje u iznosu od 6.000 evra, polovičnu od 3.000 evra i stipendiju od 30 odsto od ukupne školarine za naše najbolje studente. Takođe, istakao bih i da smo ove godine uveli jednu novinu, a to su terminološke vežbe na mađarskom jeziku, kako bi studentima mađarske nacionalne manjine pomogli da prebrode jezičku barijeru i što pre se uključe u školovanje na srpskom jeziku- istakao je Cvijanović.

logo